OSTEOPATHIE
Osteopathie is een behandelmethode waarbij een osteopaat kijkt naar het gehele lichaam. Daarbij focust hij op drie lichaamssystemen het zenuwstelsel, het bewegingsapparaat en het organensysteem. Er is altijd een verband tussen deze drie onderdelen. Als in één van de onderdelen een probleem zit kan dat zich ook uiten in één van de andere. Je kunt bijvoorbeeld nekklachten of rugklachten hebben terwijl de oorzaak schuilt in het zenuwstelsel of de organen. Zo kan het voorkomen dat een osteopaat een ander lichaamsdeel behandelt dan waar de pijn zich uit. Een osteopaat werkt tijdens een behandeling alleen met de handen.
Wanneer naar de osteopaat
Je gaat naar de osteopaat voor de behandeling van klachten van:
- het bewegingsapparaat (schouder, nek en rugklachten)
- het hoofd (kaakklachten, hoofdpijn)
- het zenuwstelsel (uitstralingspijn)
- de organen (zoals maag en darm)
- sportblessures
- gynaecologische klachten (zoals bekkeninstabiliteit)
- klachten die samenhangen met een burn-out en/of vermoeidheid
De volledige lijst met klachten die behandelbaar zijn, vind je hier. Voor een behandeling heb je geen verwijzing nodig van je huisarts of een medisch specialist.
Onderzoek, behandeling en frequentie
Als osteopaat kijk ik naar het gehele lichaam en analyseer ik grondig de oorzaak van je klachten. Pas als de oorzaak bekend is begin ik met de daadwerkelijke behandeling. Na het maken van je eerste (digitale) afspraak ontvang je via de e-mail een vragenformulier dat de basis vormt voor onze eerste afspraak.
Onderzoek
Tijdens onze eerste afspraak vindt een gedegen onderzoek plaats dat begint met een uitgebreid vraaggesprek aan de hand van het ingevulde vragenformulier. Door het vraaggesprek kan ik mij een beeld vormen van wat de oorzaak van de klachten kan zijn en krijg ik een indruk van je algehele gezondheid. Daarna voer ik een lichamelijk onderzoek uit en test ik de bewegelijkheid van de verschillende gewrichten, organen, zenuwen en andere weefsels. De testen vinden ook plaats om uit te kunnen sluiten dat sprake zou kunnen zijn van een ernstige aandoening, waarvoor doorverwijzing noodzakelijk is.
Behandeling
Aan de hand van het onderzoek kan ik vaststellen wat de onderliggende oorzaak is van de klachten en symptomen. Als duidelijk is waar de klachten vandaan komen stel ik een behandelplan op. Dit behandelplan bespreek ik met je voor de behandeling zelf van start gaat. Wat zijn de oorzaken van je klachten en wat kan osteopathie voor je betekenen? Het eerste consult ronden we af met de eerste stap in die behandeling. Voor de behandeling maak ik gebruik van handgrepen. De intensiteit van de handgrepen varieert en hangt af van je klachten. Veiligheid en zorgvuldigheid staan hierbij altijd voorop. De totale duur van het eerste consult (gesprek, testen, doorspreken behandelplan en eerste behandeling) is een uur.
Frequentie
In principe behandel ik je klachten 3 tot 4 keer, dan moet er een merkbare verbetering hebben plaatsgevonden. De periode tussen de afspraken varieert van 1 week tot 3 maanden. Dit is nodig omdat het lichaam tussentijds reageert op de behandeling; klachten verminderen en lossen op. Het lichaam heeft tijd nodig om weer in evenwicht te komen.
Preventie
Osteopathie kan preventief worden ingezet. In dat geval kom je bijvoorbeeld halfjaarlijks langs voor een controle, los van acute klachten.
Ook is het een perfecte aanvulling op al bestaande behandelingen bij een fysiotherapeut of een verantwoord trainingsschema. Wil je blessures voorkomen, dan kan het helpen om mogelijke indicaties al preventief te gaan behandelen. Zo blijft de bewegingsvrijheid van je lichaam intact en kun je blijven presteren.
De geschiedenis en filosofie
De Amerikaanse arts Andrew Taylor Still ontwikkelde de osteopathie in 1874. Hij beschouwde het lichaam als één samenhangend geheel en ging er daarbij vanuit dat veel klachten ontstaan door mobiliteitsverlies van de verschillende weefsels in het lichaam. Ook merkte hij op dat voor een goede gezondheid een goede circulatie van lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe, liquor, interstitieel vocht) noodzakelijk is. Voor die tijd revolutionaire inzichten die nog steeds de basis van de osteopathie vormen.
Sindsdien ontwikkelde de osteopathie zich steeds verder. De osteopaat van nu baseert zijn wijze van behandeling van een klacht op basis van medische wetenschappen als anatomie, fysiologie, embryologie en neurologie. Nieuwe inzichten leidden tot nieuwe behandelwijzen. Hierdoor groeide de osteopathie uit tot een zeer veilige en waardevolle methode van behandelen en is een volwaardig vak binnen de gezondheidszorg. Hierbij wordt nauw samengewerkt met artsen, specialisten en paramedici.